Ads Top

Demo met voedselrestenvermalers en toiletten van de toekomst in Apeldoorn

Vanaf 26 september, Nationale Burendag, is het mogelijk om in wijkcentrum de Groene Hoven in Apeldoorn kennis te maken met voedselrestenvermalers voor huishoudelijk gebruik en toiletten die veel minder water verbruiken. Bij dit demonstratieproject is Tauw nauw betrokken als deskundige en procesmanager.

Het anders omgaan met afvalwater en etensresten noemen we nieuwe sanitatie. Een vacuümtoilet voert urine, ontlasting en spoelwater via onderdruk af, vergelijkbaar met een vliegtuigtoilet. Heemraad Bert van Vreeswijk van Waterschap Vallei en Veluwe geeft aan: “We gaan daardoor spaarzaam om met drinkwater. Voor een spoelbeurt is namelijk geen acht, maar slechts één liter water nodig. En door het afvalwater met weinig spoelwater te mengen, kunnen we de waardevolle grondstoffen makkelijker terugwinnen.”

Nu doen we de bloemkoolbladeren, stronken en andere etensresten nog in de groene of grijze ‘kliko’. Dat kan voortaan in de voedselrestenvermaler die in de keuken naast de gootsteen staat. Dan wordt het direct afgevoerd naar het riool. “Een goede oplossing voor een veel voorkomend probleem,” aldus heemraad Van Vreeswijk. “Nu verdwijnt gemiddeld 85% van de voedselresten met het restafval in de grijze container. De vermaler is hygiënisch en makkelijk te gebruiken in onze huishoudens. En het leidt tot een duurzame afvalwaterketen. Uit de geconcentreerde waterstromen van toiletten kunnen we meststoffen, zoals fosfaat en stikstof, maar ook biogas terugwinnen.”

Wethouder Mark Sandmann van Apeldoorn is ook enthousiast over het project: “Het toilet bespaart water en levert energie op, terwijl het heel veel lijkt op een conventioneel toilet. Het toilet is een bewezen techniek en het comfort voor de burger blijft gelijk. De crux zit ‘m in de aanpassing van het rioolsysteem. Daar gaan we de komende jaren onderzoek en ervaring mee opdoen. Bewoners en bedrijven kunnen nu al kennis maken met het toilet van de toekomst. Een mooi voorbeeld van de innovatieve kracht van de samenwerking tussen waterschap en gemeente.”

Paul Telkamp van Tauw is nauw betrokken bij het demonstratieproject: “Toepassing van vacuümtoiletten en voedselrestenvermalers kunnen een goede bijdrage leveren als het gaat om het verduurzamen van de waterketen. Deze demo is voor alle betrokkenen een ideale manier om in de praktijk kennis te maken met nieuwe sanitatie. Ik ben heel benieuwd naar de reacties. Die nemen we weer mee in de verdere ontwikkeling van nieuwe sanitatie én van een duurzame waterketen.”

Deze ‘nieuwe sanitatie-proefopstelling’ in een openbare gelegenheid is de eerste in zijn soort. Een initiatief van Waterschap Vallei en Veluwe, gemeente Apeldoorn, Tauw en woningbouwcoöperatie de Woonmensen. De locatie is door de samenwerkingspartners gekozen omdat de wijk Kerschoten in Apeldoorn een energieneutrale wijk wil worden. De proefopstelling is duurzaam en innovatief, daarom past het goed in deze wijk. Als je geïnteresseerd bent in een rondleiding kun je een email sturen naar communicatie@vallei-veluwe.nl.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.